Jeg bliver ofte spurgt om, hvorfor AI og velfærdsteknologi optager mig så meget. En forklaring er selvfølgelig, at jeg arbejder professionelt med det. Da generativ AI for første gang for alvor gjorde sit indtog i uddannelsesverdenen, hvor jeg har min daglige gang, blev det mødt med stor skepsis. Men i dag ved vi, at AI er kommet for at blive, og arbejdet omkring og med AI har stor betydning.

Den teknologiske udvikling har i de seneste år revolutioneret mange aspekter af vores samfund, og AI er helt i front. I de danske kommuner, hvor opgaveløsning ofte er kompleks og ressourcekrævende, har AI potentiale til at blive en afgørende medspiller.

En af de mest oplagte fordele ved AI er evnen til at automatisere rutineopgaver, det man kalder machine learning. Administrative procedurer såsom sagsbehandling, opfølgning på borgerhenvendelser og håndtering af data kan optimeres betydeligt. For eksempel kan AI-baserede systemer hurtigt sortere, analysere og prioritere store mængder data, hvilket frigiver tid for de kommunale medarbejdere til at fokusere på mere komplekse opgaver. Dette kan også reducere ventetider og øge kvaliteten af den service, borgerne modtager.

AI kan hjælpe kommunerne med at træffe mere informerede beslutninger ved at levere datadrevet indsigt. Ved at analysere trends og mønstre i store datasæt kan AI identificere udfordringer og muligheder, der ellers ville være svære at opdage. I områder som byplanlægning, trafikstyring og ressource allokering kan AI sikre, at kommunerne handler proaktivt og træffer valg baseret på konkrete data frem for formodninger.

AI kan også forbedre kommunikationen mellem kommunen og borgerne. Chatbots og virtuelle assistenter kan gøre det lettere for borgerne at få svar på spørgsmål og adgang til kommunale ydelser, døgnet rundt. Desuden kan AI-værktøjer, der analyserer borgernes feedback, give kommunerne en dybere forståelse af befolkningens behov og ønsker. Dette kan styrke den demokratiske dialog og sikre, at politiske beslutninger afspejler borgernes interesser.

Selvfølgelig skal AI implementeres med omtanke. Det er afgørende, at der stilles skarpe krav til datasikkerhed og privatlivsbeskyttelse, samt at AI-systemerne anvendes på en måde, der fremmer gennemsigtighed og ansvarlighed. Kommunerne har her en vigtig opgave i at sikre, at AI-løsninger anvendes på en etisk forsvarlig måde, hvor borgernes rettigheder altid er i centrum. Derfor var det også vigtigt for mig, i de netop afsluttede budgetforhandlinger, at få afsat ressourcer til en AI-projektleder. Det er afgørende, at der sidder en person med de rette kompetencer, således at det skaber mest mulig værdi for både medarbejdere og borgere. I Hillerød kommune skal vi være i stand til, at søsætte AI-projekter, der på én gang udnytter potentialet og giver betydelige gevinster, sikre lovmedholdenhed, foretager de nødvendige analyser og samtidig sørger for at det foregår på en smidig måde.

Jeg er spændt på, at følge udviklingen. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *