Udligningsordningen mellem kommunerne bygger på det ædle princip, at der er nogle kommuner, der af forskellige årsager, har vanskeligheder med at få enderne til at hænge sammen. Andre kommuner har bedre forudsætninger i så henseende. Det kan skyldes mange ting. Indkomstgrundlag, befolkningstæthed, befolkningssammensætning osv.

I Danmark hjælper vi hinanden. Det gør vi, fordi vi gerne vil bevare en sammenhængskraft i hele landet. Så værdigt trængende kommuner skal fortsat have en hjælpen hånd fra øvrige kommuner.

Men systemet med udligning skal kunne forstås. Ikke blot af de indviede. Men af dig og mig. Fordi det er dig og mig, der betaler.

Det forslag, som regeringen har spillet ud med, forstår de vist kun selv. Hvorfor? Jo, fordi det alene bygger på deres politiske opfattelse af, hvordan udligningen skal se ud. Ikke engang socialdemokratiske borgmestre forstår den dybere mening med forslaget fra regeringen. Så der er ikke noget at sige til, at hverken du eller jeg kan se retfærdigheden i udspillet.

I Venstre vil vi et land i balance, hvor udligning indgår. Men vi skal alle kunne forstå ordningen for at acceptere den.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *